Spotlight en thema artikelen

Laat je inspireren door succesvolle Perzischtalige professionals! Lees hier ook onze thema artikelen

Ons thema deze maand

Zuivel

Mirwais Momand heeft in zijn geboorteland Afghanistan zuivelbedrijf Mido Dairy opgezet en behoort tot de Top 50 Young Talent 2019 van het Financieel Dagblad. Zijn bedrijf is inmiddels ruim twee jaar operationeel. Dit jaar brengt Mido Dairy het product Vitamine Yoghurt op de markt. Mido Dairy wil hoogwaardige zuivelproducten produceren en collecteert melk van de lokale boeren. Dit is een yoghurtlijn met daarin essentiële vitaminen en mineralen waarmee Mirwais een bijdrage wil leveren aan de gezondheid van ondervoede kinderen en zwangere vrouwen in Afghanistan. Zodoende geeft Mirwais via zijn bedrijf invulling aan de Sustainable Development Goals van de VN. Mirwais vertelt hoe zijn bedrijf is ontstaan en wat voor invloed Covid-19 op zijn doelen heeft.

Lees meer...

Mijn naam is Babaak Golyardi, 36 jaar oud en ik ben al bijna 20 jaar ondernemer. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe kansen die mij energie geven. Hier steek ik mijn hart en ziel in en zoek ik de juiste mensen om mee samen te werken. Dit heeft de laatste jaren ertoe geleid dat ik zowel succes als (vele) verliezen heb ervaren. Mijn successen heb ik kunnen vertalen in ondernemingen die stabiele inkomsten generen en winstgevend zijn, waardoor ik ze met de juiste focus alsmaar verder kan ontwikkelen en uitbreiden. Recente voorbeelden hiervan zijn Saffraan Nederland en de American Chiropractic.

Lees meer...

Mijn naam is Shahin Nasiri. Ik ben werkzaam als directeur strategie en duurzaamheid bij Botau Engineering & Construction. Daarnaast ben ik als onderzoeker, op het gebied van politieke theorie, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. 

Lees meer...

Mijn naam is Amir Etemadi, eigenaar van Ettemadis. Ettemadis is gespecialiseerd in het maken van hoogwaardige en exclusieve maatkleding, en is gevestigd aan het Noordeinde in Den Haag. Ik ben geboren in Teheran, Iran en vanaf mijn 7e jaar in het mooie Nederland.

Lees meer...

Nederland produceert jaarlijks zo’n 14 miljard kg melk. Waarom zeggen we kg en niet liter? Omdat melk per kilo wordt afgerekend bij de melkfabriek: het is namelijk makkelijker om de melk te wegen, dan vast te stellen hoeveel liter het precies is. Een liter melk is ongeveer 1,032 kg.

14 miljard kg is enorm veel melk, en komt overeen met meer dan 5.300 olympische zwembaden vol met melk. Ter vergelijking, in Afghanistan wordt zo’n 2 miljard kg geproduceerd en in Iran circa 9 miljard kg.

Met die melk kunnen vervolgens yoghurt en andere zuivelproducten worden geproduceerd. Onze spotlight ondernemer deze maand richt zich op de productie van zuivelproducten in Afghanistan.

Benieuwd hoe de yoghurtproductie in zijn werk gaat? Klokhuis heeft het voor je uitgezocht in deze video.

Lees meer...

Wist je dat er 170,000 bloemen nodig zijn om 1 kilo saffraan te produceren? Het oogsten van de delicate bloemen vergt een zorgvuldig en handmatig proces, wat de hoge prijs verklaart. Het wordt ook wel het rode goud genoemd. Iran neemt circa 90% van de wereldproductie voor haar rekening met 404 ton productie vorig jaar. In Afghanistan heeft de saffraanproductie de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt: van 1 ton in 2013, naar 13 ton vorig jaar. Bekijk een filmpje van National Geographic over de saffraanproductie.

Abdul Sattar Yousefzai is met zijn bedrijf Saffron King actief in de teelt en handel van saffraan vanuit Iran (Khorasan Razavi) en Afghanistan (Herat). Wij vroegen hem meer te vertellen over de groeiende teelt in Afghanistan, hoe de teelt in zijn werk gaat en wat voor applicaties saffraan heeft, naast het gebruik in eten en drinken natuurlijk!

Lees meer...