Mijn naam is Amir Etemadi, eigenaar van Ettemadis. Ettemadis is gespecialiseerd in het maken van hoogwaardige en exclusieve maatkleding, en is gevestigd aan het Noordeinde in Den Haag. Ik ben geboren in Teheran, Iran en vanaf mijn 7e jaar in het mooie Nederland.

Na het behalen van mijn universitaire juridische graad aan de VU Amsterdam, koos ik ervoor om het roer om te gooien en volledig een andere richting op te gaan. Ik koos dan ook voor mijn passie: het modevak en bespoke tailoring. Dat kon ook eigenlijk niet anders na een jarenlange training on-the-job in het tailoringvak onder leiding en inspiratie van mijn vader, die ontwerper en meester kleermaker is.

Ik ontwerp, snijdt en maak samen met een team van ervaren kleermakers, onder mijn leiding, de mooiste maatpakken, shirts en andere kledingstukken voor een brede internationale klantenkring. Daarnaast ben ik persoonlijk adviseur voor mijn vaste klanten en ontwerp ik per seizoen kleding voor hen. Mijn adviezen gaan over een das die beter past bij een outfit, tot aan het adviseren van gehele garderobes en personal styling.

Wat bracht je ertoe Ettemadis te openen?

Ik ben vanaf mijn jonge jaren creatief aangelegd en hield ontzettend veel van tekenen, bouwen (lego) en koken. Tekenen en koken heb ik achter mij gelaten en ik heb er met de tijd helaas niets mee gedaan. Architect worden en bouwen leek me fantastisch maar helaas ben ik geen bèta persoon dus dat moest ik ook laten varen.

Zoals wellicht bij de lezers bekend is een studie belangrijk binnen de Iraanse cultuur en was het vanzelfsprekend dat ik later een mooie opleiding zou afronden. Ik mocht alles doen en worden later maar wel na mijn studie. Achteraf was dit voor mij het beste advies. Ik had nooit mijn studententijd willen missen. Het heeft mij grotendeels gevormd tot wie ik ben en waar ik nu ben. Enfin.

Ik kom uit een ondernemers gezin. Mijn opa was een meester kleermaker en mijn vader een mode man met een afgeronde studie in London in de jaren 70. Voor zover ik mij kan herinneren ging het bij ons altijd over ondernemen, mode, mode en mode. Het is er met de paplepel ingegoten. 

De mode richting kiezen en Ettemadis oprichten in 2010 was dan ook het meest logisch en was de beste richting die ik op kon gaan. Ik houd van vrijheid, creativiteit en de top bereiken in een vak. Ik let veel op details dus zorgen dat maatkleding perfect zit was een perfecte match.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben er het meest trotst op dat ik met zero ben begonnen en nu naast het Paleis van de Koning mijn eigen winkel, huis en atelier heb. Ik had geen enkele klant toen ik begon. Nu heb ik klanten uit Amerika tot Sjanghai en van Sjanghai tot Kaapstad. Ik kreeg bijvoorbeeld afgelopen week een telefoontje van een klant uit Duitsland. Ik mocht een aantal kledingstukken samenstellen en maken voor hem. Ik mocht zelf bepalen welke stof, kleur en ontwerp. Dat vertrouwen in mij geeft ontzettend veel voldoening. Dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoe zou jij je ondernemersstijl omschrijven?

Ik denk graag vooruit en houd heel graag controle en overzicht. Ook verwacht ik van mezelf altijd dat ik heel scherp ben, zodat ik nooit een kans mis. Ik zorg er voor dat ik altijd een stapje voor ben. Of het met de service naar klanten is of op mijn concurrenten.

Van mijn ouders heb ik geleerd dat ik keihard moet werken en doorzetten (toch wel een Perzische eigenschap), en ervoor moet zorgen dat ik vernieuwend blijf. Zonder vernieuwing groeit een onderneming niet.

Wat vormt voor jou de sleutel tot succes?

Ik heb me het mode vak eigen gemaakt door goed te luisteren naar mijn ouders en klanten. Klanten vertellen je vaak heel goed wat je niet weet. Ik ben dan ook niet bang om mij kwetsbaar op te stellen en te vragen. Dat helpt mij met het verkrijgen van verschillende inzichten.

Daarnaast heb ik ontzettend betrokken ouders. Wij zijn een familiebedrijf. Mijn ouders zijn er altijd voor advies en die sturen mij geen factuur. Mijn vader zit al vanaf zijn 14e in het vak. Van die ervaring maak ik graag gebruik. Veel mensen zien mij, maar er staat een organisatie van 8 man - samen met mijn kleermakers - achter mij.

Wat is je favoriete quote of verhaal?

Ik heb er twee:

  1. Als je teveel wilt dan krijg uiteindelijk niets of heel weinig.
  2. Goede Gedachten, Goede Woorden, Goede Daden