Mijn naam is Babaak Golyardi, 36 jaar oud en ik ben al bijna 20 jaar ondernemer. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe kansen die mij energie geven. Hier steek ik mijn hart en ziel in en zoek ik de juiste mensen om mee samen te werken. Dit heeft de laatste jaren ertoe geleid dat ik zowel succes als (vele) verliezen heb ervaren. Mijn successen heb ik kunnen vertalen in ondernemingen die stabiele inkomsten generen en winstgevend zijn, waardoor ik ze met de juiste focus alsmaar verder kan ontwikkelen en uitbreiden. Recente voorbeelden hiervan zijn Saffraan Nederland en de American Chiropractic.

Wat bracht je ertoe in de saffraan business te stappen?

Als tweede generatie Pers die geboren is in Delft ben in rond mijn 20e levensjaar in een interne strijd beland over wat ik nou ben. Ben ik een Iraniër of Nederlander? Of ben ik beide? Op vele vlakken kon ik mij vinden in het zijn van een Nederlander; ik spreek immers de taal, ik ben hier geboren en opgegroeid en voel mij hier thuis. Maar wat maakte mij nou een Iraniër? Ja, ik spreek Perzisch, ik heb Iraanse ouders, ik ken vele gebruiken en ik heb op de Iraanse school Ferdosi (Delft) gezeten. Hiernaast (niet onbelangrijk) ken ik de Perzische keuken erg goed :).

Het jeukte echter: Er moest meer zijn. Aangezien ik altijd een gepassioneerde ondernemer ben geweest, besloot ik iets met Iran te doen. Deze oplossing moest antwoorden geven! Als liefhebber van Perzische rijst besloot ik Iraanse rijstkokers te importeren en zette ik alles in werking. Ongeveer 4 maanden later had ik een nieuwe onderneming met een Europees exclusiviteitscontract met Pars Khazar voor rijstkokers. Ik importeerde mijn eerste container en begon mijn activiteiten online met polopaz.nl, polopaz.de etc.

Ik kwam er alleen achter dat Iraniërs in Europa sterk verbonden zijn met hun moederland en niet snel zo’n type product in Europa zouden kopen en dit liever zelf uit Iran zouden (laten) halen. Daarnaast kwam ik erachter dat Iraniërs in Iran ‘’anders’’ zijn als in Nederland. Termen bijvoorbeeld als zerangi (slim zijn) wordt daar anders bekeken dan hier. Twee jaar later verkocht ik mijn laatste pan en trok ik de stekker uit mijn activiteiten.

Gedurende dit project importeerde ik, na een reis in Iran, ook als test 1 kg saffraan. Deze bood ik via Groupon.nl aan in traditionele 1 mesghal (4,6 gram) verpakkingen en ik verkocht ruim 500 stuks. Dit was ruim 1 kilo meer dan ik had. Ik proefde dat hier meer uit te halen viel en begon mijn reis in de wereld van saffraan. Nu jaren later verkoop ik in Europa een high end product, met onder andere bijzondere biologische Europese certificeringen, waar ook nog eens zeer veel rekening wordt gehouden met de boeren in Iran. Via eigen formules als Saffraan.nl en voornamelijk de B2B activiteiten in Europa verkoop ik jaarlijks bijna 100 kg verpakte saffraan. Ik heb hierdoor mijn connectie met Iran gevonden.

Welke invloed heeft jouw achtergrond op jouw carriere?

Mijn Iraanse achtergrond heeft voornamelijk invloed op de omgang met mijn relaties. Deze onderhoud ik op de warme Iraanse manier die ik van huis uit heb meegekregen. Verder profileer ik me altijd als “a Dutchman and a European, with a Persian heart”.

Waar ben je het meest trots op?

Mijn vrouw. Samen met mijn vrouw hebben wij in 2014 een chiropractie praktijk opgericht (American Chiropractic). Ik doe alle zaken op de achtergrond en zij die op de voorgrond. Helaas heeft mijn vrouw in 2015 een zwaar herseninfarct gehad waardoor ons leven overhoop lag. Simpele dingen als praten gingen even niet meer. Met haar sterke wilskracht en het zijn van een moeder (toentertijd met een zoon van bijna 1 jaar), echtgenote en ondernemer vocht ze hard om snel beter te worden. Inmiddels is ze bijna volledig hersteld en openen wij in januari 2020 onze derde praktijk!

Hoe zou jij je ondernemersstijl omschrijven?

Hard werken, dag in dag uit. Hiernaast moet je de juiste mensen om je heen hebben waar je van blijft leren. Heb ik die mensen op een bepaald vlak niet om me heen? Dan koop ik die kennis in door middel van coaching en trainingen.

Wat vormt voor jou de sleutel tot succes?

Doen waar ik gelukkig van word. Aan het begin van het ondernemerschap is het voornamelijk overleven. Zodra je op het punt terecht komt dat de vaste lasten kunnen worden betaald, kan je vaker kiezen welke activiteiten je gelukkig maken. Het zijn van een blij mens is voor mij de definitie van succes.

Wat is je favoriete quote of verhaal?

“You cannot learn to be an entrepreneur by reading a book. You can only find out by giving it a try.”

- Alan Sugar