Thema artikelen

Lees hier onze thema artikelen

Nederland produceert jaarlijks zo’n 14 miljard kg melk. Waarom zeggen we kg en niet liter? Omdat melk per kilo wordt afgerekend bij de melkfabriek: het is namelijk makkelijker om de melk te wegen, dan vast te stellen hoeveel liter het precies is. Een liter melk is ongeveer 1,032 kg.

14 miljard kg is enorm veel melk, en komt overeen met meer dan 5.300 olympische zwembaden vol met melk. Ter vergelijking, in Afghanistan wordt zo’n 2 miljard kg geproduceerd en in Iran circa 9 miljard kg.

Met die melk kunnen vervolgens yoghurt en andere zuivelproducten worden geproduceerd. Onze spotlight ondernemer deze maand richt zich op de productie van zuivelproducten in Afghanistan.

Wist je dat er 170,000 bloemen nodig zijn om 1 kilo saffraan te produceren? Het oogsten van de delicate bloemen vergt een zorgvuldig en handmatig proces, wat de hoge prijs verklaart. Het wordt ook wel het rode goud genoemd. Iran neemt circa 90% van de wereldproductie voor haar rekening met 404 ton productie vorig jaar. In Afghanistan heeft de saffraanproductie de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt: van 1 ton in 2013, naar 13 ton vorig jaar. Bekijk een filmpje van National Geographic over de saffraanproductie.

Abdul Sattar Yousefzai is met zijn bedrijf Saffron King actief in de teelt en handel van saffraan vanuit Iran (Khorasan Razavi) en Afghanistan (Herat). Wij vroegen hem meer te vertellen over de groeiende teelt in Afghanistan, hoe de teelt in zijn werk gaat en wat voor applicaties saffraan heeft, naast het gebruik in eten en drinken natuurlijk!

In Nederland kan een vennootschap haar bestuurder of oud-bestuurder aanspreken voor schade die is veroorzaakt door een onbehoorlijke taakvervulling of door een onrechtmatige daad. Dit is alleen mogelijk wanneer Nederlands recht van toepassing is en de betreffende (oud-)bestuurder in Nederland woont. Wat nu als de betreffende bestuurder in het buitenland woont? Dan liggen de zaken geheel anders. Lees meer...

Atossa Sarokhani is Legal Assistant bij Pellicaan Advocaten N.V.