Abdul Sattar Yousefzai is met zijn bedrijf Saffron King actief in de teelt en handel van saffraan vanuit Iran (Khorasan Razavi) en Afghanistan (Herat). Wij vroegen hem meer te vertellen over de groeiende teelt in Afghanistan, hoe de teelt in zijn werk gaat en wat voor applicaties saffraan heeft, naast het gebruik in eten en drinken natuurlijk!

Wat is jullie rol in de groeiende saffraanteelt in Afghanistan?

De teelt in Afghanistan is sinds 2013 een sterke groei aan het doormaken en verdere groei wordt door de overheid gestimuleerd. Ook onze business heeft daar een rol gespeeld, doordat we sinds vier jaar stukken grond hebben aangeschaft voor eigen productie van saffraan. Inmiddels bieden wij werkgelegenheid aan verschillende families in de regio.

In het algemeen is de kwaliteit van de saffraan in de eerste twee jaren van de productie relatief lager. Vanaf het derde jaar is de kwaliteit het beste en blijft het op een hoog niveau voor ongeveer vijf jaren, waarna de kwaliteit weer afneemt. Onze grond is nu dus op zijn piek voor wat betreft de kwaliteit.

Vanuit Afghanistan kunnen wij efficient exporteren, omdat het land lid is van de World Trade Organisation (WTO). We exporteren per vliegtuig naar meer dan 50 landen, maar onze topbestemmingen zijn India, Verenigd Koninkrijk, Dubai en Oman.

Hoe gaat de saffraanteelt in zijn werk?

De productie heeft verschillende fases. Het zaaien en onderhouden is relatief minder arbeidsintensief en wordt vooral door mannen gedaan. Vervolgens begint eind oktober het proces van plukken en scheiden in Iran en ongeveer twee weken daarna begint het in Afghanistan. Dat komt doordat het in Afghanistan iets kouder is en de bloemen langer nodig hebben om te groeien. Het plukken en scheiden moet met zorg worden uitgevoerd en in deze arbeidsintensieve fase zijn meer vrouwen actief. Het plukken moet elke dag vóór zonsopgang plaatsvinden om de bloemen goed te houden en duurt bij ons ongeveer drie weken.

Elke saffraanbloem levert drie dunne stigma’s op die bij het scheiden uit de bloem worden gehaald. Je kan je dus voorstellen dat er heel wat bloemen nodig zijn om een kilo saffraan te produceren. Uiteindelijk levert elke hectare grond ongeveer 5 kilo aan saffraan op. Ter vergelijking, elke hectare levert in Nederland ongeveer 42.000 kilo aan aardappelen op. Saffraan is dus enorm kostbaar en dat verklaart de hoge prijs.

Na het scheiden moet de saffraan worden gedroogd. Dat duurt gemiddeld 5 dagen. Zodra het gedroogd is kan het worden verpakt. Al met al duurt het proces van plukken tot verpakken zo’n 40 dagen, en moet het afgerond zijn voordat het echt koud wordt.

Waarin wordt saffraan nog meer gebruikt, naast eten en drinken?

Kenmerkend voor saffraan zijn de bestanddelen crocine, wat een enorm krachtige kleurstof is, en picocrocine en safranal, welke zorgen voor de typerende saffraansmaak en -geur. Saffraan heeft een lange lijst van goede eigenschappen. Het is bijvoorbeeld goed voor het hart en het helpt in de bestrijding van kanker, diabetes, depressie en pijn. In de pharmaceutische industrie wordt er dus dankbaar gebruik gemaakt van saffraanbestanddelen en de cosmetische industrie verwerkt bestanddelen in gezichts- en handcreme. Neem dus de volgende keer gerust nog een schepje van die heerlijke saffraanrijst. Het is goed voor je!