In maart 2020 opende Ofran Badakhshani zijn wijnbar De Filosoof. De naam zet direct de toon: in deze wijnbar word je meegevoerd langs een rijk Perzisch verleden van wijn, filosofie en poëzie. Maar tot overmaat van ramp barst direct na opening de coronacrisis in alle hevigheid los en kon Ofran de deuren weer sluiten.

Kun je ons meer vertellen over het concept achter De Filosoof?

Met De Filosoof wil ik een plek creëren die we alleen nog uit verhalen kennen, over de oude Perzische kroegen met de Sufi tradities. Ik wil de kern van de Perzische cultuur naar voren brengen, met gastvrijheid, muziek en hapjes uit Iran, Afghanistan en Tajikistan. Kortom, het moet een klein Perzië zijn, een hangplek – patogh – voor alle liefhebbers en geïnteresseerden, met activiteiten zoals proeverijen, muziekavonden en literatuuravonden.

En hoe mooi is het dat we op een Perzische eettafel ook een Perzische wijn kunnen neerzetten. Onze authentieke Parsi wijnen hebben historische namen als Espahan, Balkh, Badakhshan en Samarqand. Shiraz mag natuurlijk in het rijtje niet ontbreken, evenals Khojand. Stuk voor stuk zijn dat wijnen met namen die grensoverstijgend zijn en veel betekenen in de Perzische geschiedenis en cultuur. Bovendien voegen we binnenkort een sparkling wijn toe met de naam Gholghole, geïnspireerd door de Shahname.

Met ons concept vertellen wij over de enorme diversiteit en samenhang binnen de Perzische cultuur, maar nodigen wij ook anderen uit voor de culturele dialoog. We zoeken naar overeenkomsten en de ware natuur in onderlinge banden. Met andere woorden, masti o rasti, oftewel in vino veritas. Vroeger werd ook gezegd dat je het hoogste niveau in een relatie bereikt als je het glas met elkaar verheft; dat je glasgenoot, oftewel hampiale (هم پیاله), met elkaar wordt.

Verder geven we een poëtische en filosofische draai aan ons menu. Denk bijvoorbeeld aan onze kaasplank, met de Omar Khayyam als all-rounder, tot de vrijgeestige Erasmus en de meer praktische Thomas Hobbes als kleinere plank. Zo word je als het ware ondergedompeld in de filosofische sfeer met een tikkeltje humor.

Hoe is het je vergaan sinds de start van de pandemie?

Het was rampzalig, op de dag van de openingsborrel ging de eerste lockdown in maart 2020 in. Vervolgens konden we lange tijd maar een beperkt deel van onze zitplekken benutten om gasten te ontvangen. Onze activiteiten met groepen konden niet doorgaan. In de zomer, toen de horeca voor even openging, begon de wijnbar weer langzaam op te starten, maar kort daarna volgde er weer een lockdown. Deze was minder verrassend, maar de onzekerheden en risico’s die Corona met zich heeft meegebracht, bleven voelbaar.

In de tussentijd hebben we ook online sales gedaan, maar we merkten al snel dat we ook daar de helft minder verkochten. Kortom, tot nu toe hebben we in de crisis weinig zaken kunnen doen, maar de hoop is gevestigd op eind april, wanneer er hopelijk wat versoepelingen staan aan te komen.

Parsi wijncollectie op de website van de Filosoof, met de wijnen Badakhshan, Balkh, Espahan en Samarqand. 

Wat houdt je bezig nu je wijnbar dicht is

Naast de wijnbar, houden we ook onze twee winkels draaiende: eentje in de Jordaan in Amsterdam en eentje in Den Haag. Via onze kleine groothandel doen we import van wijnen uit Italie, Roemenie en Bulgarije. En binnenkort lanceren we onze webshop glasgenoot.nl, van het Perzische hampiale.

Een mooi groot project waar we mee bezig zijn is om productie van wijn op te zetten in Griekenland met echte Perzische druiven uit Afghanistan, Iran en Tajikistan. Zo willen we het vakmanschap van het maken van Perzische wijn levend houden en Griekenland veroveren, met de wijnen natuurlijk. Daar is wel een investering voor nodig, waar we hard voor aan het werk zijn. We willen nu geduldige investeerders bijeenkrijgen, die samen met onszelf zo’n 450k zullen inleggen voor een duur van 5 jaar. Vanaf jaar 5 willen we dan bottelen en de wijnen gaan leveren.

Hoe zie je de komende tijd?

Ondanks de vervelende gevolgen van corona blijf ik positief. Ik zie enorme groeimogelijkheden voor wanneer we weer open kunnen. De wijsheid is om niet te stressen. Alle situaties brengen nieuwe kansen met zich mee. Ondernemers moeten ook helder en actief blijven nadenken en anticiperen. Het ondernemersvolk is gemaakt om te overleven. We komen er doorheen.