Siamak Azadi is oprichter van SINA Voetballab in Beverwijk, waar hij fysiotherapie en de nieuwste technologie samenbrengt om de performance van voetballers naar een hoger niveau te tillen. Zo heeft hij ook met het nationaal elftal van Iran gewerkt. Recent is hij de samenwerking met China Business Center Europe aangegaan om vele centra in China te openen.

Wat is de filosofie achter SINA Voetballab?

Ik werk nu zo’n 15 jaar als sport fysiotherapeut. Voordat ik het voetballab begon merkte ik in mijn contacten met internationale partijen dat de diagnostiek en metingen verouderd waren en niet persé voetbalgericht waren. Een seminar met het Iraanse elftal zo’n 11 jaar geleden was voor mij het startpunt om de technieken verder te ontwikkelen volgens mijn eigen visie.

Het idee is dat je de sporter volledig in beeld brengt, inclusief fysieke, fysiologische en cognitieve aspecten, gericht op het inzichtelijk maken van de achterliggende drivers van hun performance. Als de performance tegenvalt kan iedereen dat zien, maar waarom dat gebeurt is de belangrijke vraag. Eerder werd gekeken naar elk aspect op zichzelf, maar door de link te leggen tussen die verschillende aspecten kan je een holistische aanpak opstellen. Zo kun je voor elk individu een strategie ontwikkelen die is toegespitst op hun specifieke situatie. Dat heeft ertoe geleid dat ik zo’n 6 jaar geleden het SINA Voetballab heb opgericht, waar we de laatste kennis en apparatuur gebruiken om individuele revalidatie- of trainingsschemas op te stellen voor sporters.

Wat is SIMUST en welke successen heb je daarmee geboekt?

SIMUST komt van SINA Multidimensional Soccer Testing. Ons innovatieve ontwerp combineert geavanceerde technologie en wetenschap om te komen tot een ideale prestatie test- en trainingsomgeving voor voetbal. SIMUST omvat een diepgaande screening van lichaam en geest. Alle acties en reacties worden zorgvuldig gecontroleerd en geanalyseerd tijdens een wedstrijdsimulatiecircuit.

Wij werken ook samen met bijvoorbeeld de VU voor research en surveys, die we de komende tijd zullen publiceren. Die onderzoeken hebben we gedaan met zo’n 1000 spelers, waaronder ook buitenlandse voetballers. Zo hebben we gekeken naar nieuwe technieken zoals Virtual Reality, maar we zijn tot de conclusie gekomen dat dit spelers in de war kan gooien. Daarom moet je zoveel mogelijk toewerken naar een “in situ” aanpak, dat wil zeggen dat je testlocatie bijna één op één met de spelsituatie moet overeenkomen.

100% van de spelers waar we mee hebben gewerkt ziet verbetering in hun performance. En dan gaat het om spelers op professioneel niveau, bijvoorbeeld bij Ajax of AZ, maar ook bij teams in het buitenland, bijvoorbeeld in Tsjechië.

Kan je ons meer vertellen over je uitbreiding naar China?

Recent zijn we een joint venture aangegaan met China Business Center Europe om eind 2021 een SINA-SIMUST Center of Excellence in Shanghai te openen. Onder een drie-jaarsplan zullen wij vervolgens nog vele additionele centra openen. China wil zijn spelers namelijk ontwikkelen om spoedig tot de wereldtop te behoren. Daar dragen wij met onze centra aan bij.

We zullen ons SIMUST systeem daar uitrollen, maar wat vaak fout wordt gedaan met het exporteren van zulke oplossingen is dat er geen rekening wordt gehouden met culturele aspecten. We moeten dus heel goed kijken naar de Chinese cultuur en onze aanpak daarop afstemmen. Om de Chinese zakencultuur te leren kennen heb ik een cursus genomen, maar ik zie ook veel raakvlakken met de Perzische cultuur. Dat maakt het ook weer makkelijker af en toe.

Hoe kijk je naar het EK?

Ik ben een voetbalfanaat, dus misschien klinkt het gek, maar ik heb helaas weinig tijd gehad om wedstrijden te zien. Bij de wedstrijden die ik wel kan zien geniet ik vooral van het mooie spel. Ik kijk ook naar waar acties fout gaan. Ziet een speler alle mogelijkheden? Maakt ie de beste keuze of de makkelijkste keuze, met balverlies als gevolg? Dus, wat levert de keuze op: zorgt het voor een goede afloop? Het leuke aan het complexe voetbalspel is dat niks te voorspellen is.

Technisch gezien is het voor mij interessant om te kijken naar hoe efficiënt de speler bezig is. Draait hij maar met de bal, met verlies van tijd en kansen tot gevolg? Dat wil je niet zien op dat niveau. Je ziet het liefst soepel en synchroon voetbal. Een mooi voorbeeld is een spelsituatie met Mbappe, die de bal blindelings klaarlegt voor Benzema. Hij kon hem niet goed zien, maar had hem tijdens zijn loop al in de gaten. Dat toont inzicht en anticipatie. Het gaat dus om synergie: hoe meer daarvan is, hoe leuker en vlotter het spel eruitziet.

Heb je tips voor ons om in topvorm en blessurevrij te blijven?

Blijf voorbereid en laat geen lange gaten ontstaan in je voorbereiding. Je bent niet opeens in wedstrijdvorm. Dus respecteer je lichaam. Mensen om je heen kunnen ook kritisch blijven en je waarschuwen als je te hard bezig bent.

Een voorbeeld dat ik uit mijn ervaring kan noemen is dat we in het Iraanse elftal geen enkele non-contact blessure hadden tijdens de kwalificaties voor de Asian Cup in Qatar. Ik was toen aangetrokken als inspanningsfysioloog en rehab trainer, en mijn visie was om elke persoon individueel en holistisch te benaderen in plaats van een one-size-fits-all benadering voor het team. Ook al betekende dat een enkele keer dat je een speler niet moet laten spelen. Soms voel je het als speler ook wel, maar negeer je het omdat je wil meedoen. Daarmee gooi je je synergie in de war.

Mensen zijn ook altijd welkom bij ons lab, ongeacht het niveau waarop je sport. We kunnen je testen en meten met een individuele aanpak.